Вівторок, 07.05.2024, 14:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 11
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ІАЦ "Європейський вибір"

Головна » 2014 » Лютий » 2 » Місцеве самоврядування – основа демократичної держави (досвід Республіки Польща)
11:48
Місцеве самоврядування – основа демократичної держави (досвід Республіки Польща)

Однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму виступає місцеве самоврядування, як інститут, здатний найбільш повно реалізувати право громадян на участь в управлінні справами держави та суспільства, оскільки місцева влада наближена до людей і опікується їх справами.

Реформа місцевого самоврядування – важлива частина трансформації політичної системи, один з основних елементів політичних змін, а також умова успішного економічного і соціального розвитку сучасної держави.

Місцеве самоврядування сприяє формуванню та розвитку громадянського суспільства, яке є фундаментальною основою консолідованої демократії. Тому процеси активізації громадськості через недержавні організації та інститути місцевого самоврядування є запорукою його розвитку.

Незадовільний стан розвитку демократії в Україні значною мірою зумовлений відсутністю адекватних сучасним вимогам каналів та механізмів взаємозв’язку між інститутами влади та місцевими громадами. Визначальним у зазначеному контексті є досвід Республіки Польща, країни, що успішно та динамічно провела реформу місцевого самоврядування, і яка за експертними оцінками спеціалістів Ради Європи є взірцем такого роду перетворень у Центральній та Східній Європі. У цьому контексті пошук оптимальної моделі соціального устрою для України викликає необхідність його наукового обґрунтування.

У цьому контексті перспективними напрямками наукового дослідження інституту місцевого самоврядування є з’ясування місця і ролі місцевого самоврядування у процесах демократичної трансформації Республіки Польща; виявлення взаємозв’язку децентралізації влади із процесами демократизації Польщі; визначення демократичної складової реформи місцевого самоврядування; визначення демократичного потенціалу реформ місцевого самоврядування Республіки Польща у контексті його застосування в Україні тощо.



Переглядів: 368 | Додав: Sytnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: